PRIVACY NOTICE
 
Introduction
 
As part of the day to day business of GHL Group (“GHL”, “we”, “us”, or “our”), we collect your Personal Information when you apply to opt for any of our products and/or services or communicate with us. In return, we may use this information to provide you with your required products or services, to maintain our records, or to send you relevant information.
 
GHL values privacy and we are committed to protecting all your Personal Information (as defined below), in accordance with the relevant laws (including the Personal Data Protection Act, 2010), this Privacy Notice, and our terms and conditions. For the avoidance of doubt, unless the context requires otherwise, the words used in this Privacy Notice shall have the same meaning stipulated in the Terms and Conditions.
 
This Privacy Notice describes our practices when collecting Personal Information through your application forms, opting for any of our products and/or services (“Application Form”) through communication with our Customer Care Line, your use of any of our mobile device applications (the “App”), or your access to our website (the “Site”) (either or collectively, the “Platform”) for signing up for our products and/or services, that are physically or functionally available at, or through the Platform (collectively, together with the Platform, the “Services”).
 
This Privacy Notice explains:
  • the type of Personal Information that we collect and how we collect it;
  • how we utilise your Personal Information;
  • which parties that we disclose the Personal Information to; and
  • the choices we offer, including how to access and how to update your Personal Information.
  • In the event of any conflict between the English and other language versions, the English version shall prevail. By using our Services, you agree to the terms of this Privacy Notice and you will be deemed to have consented to the collection, use, and disclosure of your Personal Information in accordance with this Privacy Notice.
 
What Kind of Personal Information do we Collect and How do we Collect it?
“Personal Information” refers to any information that relates directly, or indirectly to you, that allows someone to identify you, including, for example, your name, address, contact number, e-mail address, information about your transactions in relation to the Services such as your financial information, account activities, as well as any other non-public information about you that is associated with, or linked to any of the foregoing data, or any other information relevant to your application for the Services arising from your transaction(s) with us. 
 
“Anonymous Information” means data that is not associated with, or linked to your Personal Information such as aggregated information. Anonymous Information does not, by itself, permit the identification of individual persons.
 
To enable us to provide you with the Service, we may need to and/or may be required to collect, record, hold, use, disclose, and store (i.e. “process”) Personal Information, and Anonymous Information, including, but not limited to:
 
(a) Information you provide through your relationship with us, including but not limited to, information provided by you when using the Services, when taking part in customer surveys, competitions and promotions. Examples include:
  • Personal Information from you, such as your first and last name, profile picture, photos or avatar, gender, age, ethnicity, marital status, educational level, interests, hobbies, precise location-based information, e-mail and mailing addresses, phone numbers, device ID numbers, and passwords when you create an account for our Services (“Account”), and any other information given to us directly through the Services (including, but not limited to messages that you send through Services);
  • Personal Information to establish your financial standing, creditworthiness and/or suitability for any of our Services that you have applied for;
  • Information you disclose through your interactions with us;
  • Information necessary for us to provide the Services;
  • Information such as files and messages that you store using your Account;
  • Information from written communications when you provide us with feedback or contact us e.g. your name and e-mail address, as well as any other content included in the e-mail, in order to send you a reply;
(b) Information you provided through any other contact with our affiliates which shall include our holding companies, subsidiaries, any associated companies or related companies, including any company as a result of any restructuring, merger, sale or acquisition (“Affiliates”);

(c) Information obtained from analysis of your payment and/or other transactions/services within our group of companies (us and our Affiliates);

(d) Information collected by our employees or authorised representatives or through technology via the Platform; 
For example:
  • Information from you as provided in the Application Form or through our Customer Care Line.
  • Information from you, including your web browser type, Internet Protocol (IP) address (a number that is automatically assigned to your computer when you use the Internet, which may vary from sessions to sessions), domain name, user profiles, and/or a date/time stamp for your visit, and, with respect to your mobile phone, the unique device identifier.
  • Information from third party service providers, with your consent, which may include your profile content or other types of personally identifiable information.
  • Cookies and URL information to gather information regarding the date and time of your visit and the information for which you searched and viewed. “Cookies” are small pieces of information that a website sends to your computer’s hard drive while you are viewing a website. We may use both session Cookies (which expire once you close your web browser) and persistent Cookies (which stay on your computer until you delete them) to provide you with a more personal and interactive experience on the Platform. Persistent Cookies can be removed by following the web browser’s directions.
  • Information from corresponding technologies used in connection with mobile phones, including the unique device identifier, to record date, time, search, and viewing information related to your mobile phone.
  • Information about how you use and interact with the Platform and the Services via third party analytics services such as Google Analytics (https://www.google.com/analytics) or Google AdSense (https://www.google.com/adsense). Such third party analytics services may use Cookies to gather information such as the pages you visited, your IP address, a date/time stamp for your visit and the sites that redirected you to the Platform.
(e) Information from third parties including, but not limited to, employers, joint Account holders, authorised representatives, industry/financial related associations, government agencies, statutory authorities, law enforcement agencies, retailers, social networks and fraud prevention agencies or other organisations.

(f) Information from Credit Reporting Agency/Credit Bureau including but not limited to, the Central Credit Reference Information System (“CCRIS”), CTOS Data System Sdn. Bhd. (“CTOS”), and/or RAM Credit Information Sdn. Bhd. (“RAMCI”). Information from such other sources which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted.

(g) Information collected from you about others in situations where you decide to invite a third party to create an Account. We will collect your Personal Information and the third party’s names and e-mail addresses in order to send an e-mail and follow up with the third party. Where you have provided Personal Information relating to other individuals (such as your family and dependents) to us for the purpose of using the Services, you represent and warrant that you are authorised to provide their Personal Information to us and the Personal Information given are correct. You also represent and warrant that you have obtained their consent for their Personal Information to be processed and used in the manner as set forth in this Privacy Notice. We have the right to terminate the Services provided if the permission is withdrawn by any of the third parties.
 
How do we Use your Personal Information
(a) For general use collected through the Application Form or through our Customer Care Line or by technology. In addition to the purposes stated above, we may use your Personal Information either to respond to requests that you make, or to aid us in serving you better, whether or not through technological means, for one or more of the following purposes:
  • to assess your request and provide the Services;
  • to verify your financial standing and credit worthiness through credit reference/reporting checks;
  • to facilitate the creation of and secure your Account on our network;
  • to identify you as a user in our system;
  • to provide improved administration of our Services;
  • to notify visitors about updates to our Services;
  • to promote our Services; or products, services and special offers of third parties whose products and services we think may be of interest to you;
  • to improve and customise the quality of experience when you interact with our Services;
  • to update, consolidate, and improve the accuracy of our records;
  • to send you a welcome e-mail and to verify ownership of the e-mail address provided when your Account was created;
  • to send you administrative e-mail notifications, such as security or support, and maintenance advisories;
  • to respond to your inquiries or other requests;
  • to send offers and promotional materials related to our Services and for other marketing purposes;
  • to track user-specific information on what pages’ users access or visit;
  • to improve and customise the quality of experience when you interact with the Platform, and the Services;
  • for our day to day operations and administrative purposes including account management, billing and collection, audits, reporting and investigations;
  • for the purposes of enforcing or defending our legal rights and/or obtaining legal advice including to recover any debt owing to us;
  • to assist in the prevention, detection, or investigation of crime or possible criminal activities, or for the administration of justice;
  • for any other purpose that is required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities;
  • for security and internal audit purposes;
  • for such other purposes as may be directed or consented to by you; and
  • for all other purposes in relation to or incidental to the above.
 
(b) Creation of Anonymous Information. We may also anonymise or aggregate your Personal Information by excluding information (such as your name) that make the data personally identifiable to you. The Anonymous Information may be used to personalize the Services, including directing certain advertisements to make them more relevant to you or to analyse request and usage patterns so that we may enhance the content of the Services and improve the Platform navigation or for any related market research purposes, either internally or through third parties.
 
Disclosure of your Personal Information
Subject to any laws (including regulations, guidelines, and/or obligations) applicable to us and our Affiliates (whether in or outside Malaysia) by opting for the Services, you consent to the disclosures of your Personal Information as described below and elsewhere in this Privacy Notice:
 
(a) Business Partners and Third Party Service Providers. We may share your Personal Information with our business partners and third party service providers who may be located within or outside Malaysia (i) to provide you with the Services; (ii) to conduct quality assurance testing; (iii) to facilitate creation of accounts; (iv) to provide technical support; and/or (v) to provide other services. These business partners and third party service providers may not be required to use your Personal Information other than to provide the Services.
 
(b) Affiliates. We may share some or all of your Personal Information with our Affiliates, in which case we will require our Affiliates to honour this Privacy Notice.
 
(c) We Do Not Share Personal Information with Advertisers, but we do, however, allow advertisers to request that their advertisements to be directed at certain users (e.g., users in a certain geographic location, or age, gender and/or with certain interests). In the event that you interact with certain advertisements, the advertisers (or the company that the advertiser works with, for example, its advertising agency or an advertising network) may determine certain characteristics about you.
 
(d) Third Party directed or consented to by you. We may share your Personal Information with any persons directed by or consented to by you.
 
(e) Professional Advisors. We may share your Personal Information with our professional advisors including but not limited to legal advisors, tax advisors, financial advisors, auditors, insurance brokers etc.
 
(f) Debt Collectors/Debt Collecting Agencies, Regulatory Agencies, or Consultant. We may use or disclose your Personal Information to any debt collectors/debt collecting agencies, regulatory agencies, or consultant of GHL, as GHL in its absolute discretion deems necessary in terms of any action taken for the purpose of enforcement of any right of GHL under the terms and conditions for the relevant products and/or services.
 
(g) Credit Reporting Agency/Credit Bureau, Bank and/or Financial Institution(s). We may disclose your Personal Information to any credit reporting agency/credit bureau (including but not limited to CTOS and RAMCI), bank and/or financial institution(s).
 
(h) Government agencies, statutory authorities, law enforcement agencies under law. We may disclose your Personal Information to any government agencies, statutory authorities, and/or law enforcement agencies including, but not limited, to Bank Negara Malaysia.
 
(i) Bureaus/Agencies established under Bank Negara Malaysia. We may disclose your Personal Information to any bureaus or agencies established or to be established by Bank Negara Malaysia including, but not limited to, CCRIS.
 
(j) Other Disclosures. Regardless of any choices you make regarding your Personal Information, we may disclose Personal Information if we believe in good faith that such disclosure is necessary (a) in connection with any legal investigation; (b) to comply with relevant laws or to respond to subpoenas or warrants served on us; (c) to protect or defend our rights or property or users of the Services; and/or (d) to investigate or assist us in preventing any violation or potential violation of the laws, this Privacy Notice, or the terms and conditions for the relevant products and/or services. We may also be required to transfer your personal data outside of Malaysia for the purposes and to such third parties stated in this Privacy Notice.
 
Third Party Websites
When you click on a link or, in case of smartphone and mobile device, do such other actions as requested to connect to any other website or location, you will leave the Services and be redirected to another site and another entity may collect Personal Information or Anonymous Information from you. We have no control over, do not review, and cannot be responsible for, these external websites or their content. This Privacy Notice does not apply to these external websites or their content, or to any collection of data after you click on links or do such other actions to connect to these external websites.
 
Retention and Security of your Personal Information
We place great importance on ensuring the security of your Personal Information and shall endeavour to regularly review and implement up-to-date technical and organisational security measures to safeguard the confidentiality and security of all your Personal Information. This includes contractual agreements with relevant third parties, whereby we shall endeavour to procure them to incorporate our standards as a minimum. Your Personal Information will also be retained in compliance with this Privacy Notice and/or the terms and conditions of your agreements for the duration of your relationship with us, for such period as may be necessary to protect our interests as may be deemed necessary, where otherwise required by the law or relevant regulation. We may require you to enter a password to access your Account information, and you should not disclose this to anyone. 
 
Disclaimer: No method of transmission over the Internet, or method of electronic storage, is 100% secure. Therefore, while we use reasonable efforts to protect your Personal Information, we cannot guarantee its absolute security.
 
Your Rights to Access and Correct your Personal Information
(a) Choices. We offer you choices regarding the collection, use, and sharing of your Personal Information. Nevertheless, should you decline to provide any Personal Information that is essential to us in order to enable us to process your application/request (for example for the registration), we may not be able to process your application/request or provide you with this Service.
  • GHL and the Affiliates will periodically send you e-mails or messages that promote the use of the Services or offers which we believe may be important and beneficial to you. When you receive promotional communications from us by various channels, including telephone, e-mail, electronic/mobile message, facsimiles or post, you may indicate a preference to stop receiving further communications from us and you will have the opportunity to “opt-out” by following the “unsubscribe” instructions provided in the e-mail you receive, by terminating your Account, or use of the Services by sending us a clear and legible image of your signed request in writing, together with your name and Account number to hdesk@ghl.com with the e-mail subject “Do not wish to receive marketing material”.
  • Despite your indicated e-mail preferences, you may not opt-out of communication related to the terms and conditions of the Services, including any updates to our terms and conditions or Privacy Notice unless you deactivate the use of the Services.
(b) Changes to Personal Information. You may change your Personal Information in our possession or control through your profile within your Account to ensure that such Personal Information held by us is not inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date. To do so, please send us a clear and legible image of your signed request in writing, together with your name and Account number to hdesk@ghl.com with the e-mail subject “Update Personal Information”. We reserve the right to decline requests that jeopardise the security and privacy of the personal information of others as well as requests that are impractical or not made in good faith. Additionally, it is important to note that system-recorded Personal Information is not editable. When we delete any information, it will be deleted from the active database, but may remain in our archives. To the extent permitted by law, we may also retain your information for fraud prevention or similar purposes required by laws.
 
What if the Personal Information Provided is Incomplete?
Where indicated (for example, during first-time sign-in for an Account and applying for our Services), it is obligatory to provide your Personal Information to us in order to enable us to process your application for an Account, or for us to provide you with our Services. Should you decline to provide such obligatory Personal Information, we may not be able to process your application and/or provide you with our Services.
 
Disclaimer: The accuracy and completeness of your personal data depends on the information you provide. We assume that the information you have provided is accurate, up to date, and complete unless informed otherwise.


Revisions to Privacy Notice
We may review and update this Privacy Notice from time to time to reflect changes in the laws, in our business practices, procedures and structure, and the community’s changing privacy expectations. The latest version of the Privacy Notice will be made available on the Platform.
 
Where we consider, at our sole discretion, that the revisions made on the Privacy Notice are substantive, notice of such revisions will be provided on the Platform or by such other means of communication deemed suitable by us, for example, by sending you an e-mail to the last e-mail address you provided us with. Please note that you are responsible for updating your Personal Information and to provide us with your most current e-mail address. In the event that the last e-mail address provided is not valid, or for any reason is not capable of delivering the notice described above, our dispatch of the e-mail containing such notice will nonetheless constitute effective notice of the changes described in the notice.
 
If you do not agree to the changes in our use of your Personal Information, you must notify us immediately and deactivate your Account or cease the Services with us. Continued use of our Services, following notice of such changes shall indicate your acknowledgement of such changes and agreement to be bound by the terms and conditions of such changes.
 
Should you have any query in relation to this Privacy Notice or how we handle your personal data, you may send your queries to:
 
E-mail : hdesk@ghl.com
Telephone : 603-6286 5222
 
-end-
 
 
Version 2.0.0. 20191218
Version Date: 18 December 2019
 
 
 
 
NOTIS KEPERIBADIAN

Pengenalan
 
Sebagai sebahagian daripada perniagaan seharian Kumpulan GHL (“GHL”, atau “kami”), kami mengumpul Maklumat Peribadi anda apabila anda memohon untuk memilih apa-apa produk dan/atau perkhidmatan kami atau berkomunikasi dengan kami. Ekorannya, kami mungkin menggunakan maklumat ini untuk menyedia produk atau perkhidmatan kami kepada anda, menyenggara rekod kami atau menghantar anda maklumat relevan.
 
GHL menghargai keperibadian dan kami berkomited untuk melindungi semua Maklumat Peribadi anda (sebagaimana ditafsir di bawah), selaras dengan undang-undang relevan (termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi, 2010), Notis Keperibadian ini dan terma dan syarat kami. Untuk mengelakkan keraguan, melainkan di mana konteks mencadangkan sebaliknya, perkataan yang digunakan dalam Notis Keperibadian ini hendaklah membawa maksud sama yang ditetapkan dalam terma dan syarat.  
 
Notis Keperibadian ini memerihal amalan kami berkenaan dengan Maklumat Peribadi yang kami kumpulkan melalui borang permohonan anda yang memilih mana-mana produk dan/atau perkhidmatan kami (“Borang Permohonan”) atau melalui komunikasi anda dengan kami di mana-mana Talian Khidmat Pelanggan kami atau muat turun dan penggunaan anda apa-apa aplikasi peranti mobil kami (“App”) atau penggunaan atau akses anda di laman sesawang kami (“Laman”) (salah satu atau secara kolektif, “Platform”) bagi memilih produk dan/atau perkhidmatan kami dan fizikal atau kefungsian yang tersedia di atau melalui Platform (secara kolektif, bersama dengan Platform, “Perkhidmatan”).
 
Notis Keperibadian ini menjelaskan:
  • jenis Maklumat Peribadi kami kumpulkan dan cara kami mengumpulnya;
  • bagaimana kami menggunakan Maklumat Peribadi anda;
  • pihak-pihak yang kami menzahirkan Maklumat Peribadi; dan
  • pilihan yang kami tawarkan, termasuk bagaimana mengakses dan mengemaskini Maklumat Peribadi anda.
  • Sekiranya terdapat apa-apa konflik antara versi Bahasa Inggeris dan bahasa lain, versi bahasa Inggeris hendaklah terpakai. Dengan menggunakan Perkhidmatan tersebut, anda bersetuju kepada terma Notis Keperibadian ini dan anda akan dianggap telah bersetuju kepada pengumpulan, penggunaan dan pendedahan Maklumat Peribadi anda sejajar dengan Notis Keperibadian ini.
 
Apakah Jenis Maklumat Peribadi yang Kami Kumpulkan dan Bagaimana Kami Mengumpulnya?
“Maklumat Peribadi” merujuk kepada sebarang maklumat yang berhubung secara langsung atau tidak langsung dengan anda, yang membenarkan seseorang mengenalpasti anda, termasuk, misalnya, nama, alamat, nombor telefon, alamat e-mel anda, maklumat mengenai transaksi anda berkenaan dengan Perkhidmatan seperti maklumat kewangan, aktiviti akaun serta apa-apa maklumat mengenai anda yang tidak tersedia kepada orang awam yang berhubungan atau berkaitan dengan apa-apa data di atas atau maklumat lain yang relevan kepada permohonan anda bagi Perkhidmatan yang timbul daripada transaksi anda dengan kami. 
 
“Maklumat Awanama”, bermakna, data yang tidak berhubungan atau berkaitan dengan Maklumat Peribadi anda termasuk, maklumat diagregat. Maklumat Awanama tidak, dengan dirinya, membenarkan pengenalpastian seseorang individu.  
 
Bagi membolehkan kami menyedia Perkhidmatan kepada anda kami mungkin memerlukan  dan/atau mungkin dikehendaki mengumpul, merekod, memegang, mengguna, menzahir dan menyimpan (misalnya “memproses”) Maklumat Peribadi, dan Maklumat Awanama, termasuk, tetapi tidak terhad kepada:
 
(a) Maklumat yang anda bekalkan kepada kami melalui hubungan anda dengan kami,  termasuk tetapi tidak terhad kepada, maklumat yang dibekalkan oleh anda apabila mengguna Perkhidmatan, apabila menyertai kaji selidik pelanggan, pertandingan dan promosi. Contohnya termasuk:
  • Maklumat Peribadi daripada anda, seperti nama pertama dan terakhir anda, gambar profil, gambar atau avatar, jantina, umur, etnik, status perkahwinan, tahap pendidikan, minat, hobi, maklumat tepat berasaskan lokasi, alamat e-mel dan surat-menyurat, nombor telefon, nombor ID peranti dan kata laluan apabila anda membuka akaun dengan Perkhidmatan kami (“Akaun”), dan apa-apa maklumat lain yang anda berikan kepada kami secara langsung melalui  Perkhidmatan (termasuk, tetapi tidak terhad kepada mesej yang anda hantar melalui Perkhidmatan); 
  • Maklumat Peribadi untuk menentukan kedudukan kewangan anda,  kepercayaan kredit dan/atau kesesuaian anda bagi apa-apa Perkhidmatan kami yang anda pohon;
  • Maklumat yang anda zahirkan dalam interaksi anda dengan kami;
  • Maklumat yang diperlukan bagi kami menyediakan Perkhidmatan;
  • Maklumat seperti fail dan mesej yang anda simpan dalam Akaun anda;
  • Maklumat daripada komunikasi bertulis apabila anda memberi kami maklum balas atau menghubungi kami, misalnya nama dan alamat e-mel anda serta apa-apa kandungan dalam e-mel, untuk membalas anda;
(b) Maklumat yang anda bekalkan melalui apa-apa hubungan lain dengan sekutu kami yang hendaklah termasuk syarikat pemegangan, subsidiari, apa-apa syarikat gabungan atau berkaitan kami, termasuk apa-apa syarikat berikutan penyusunan semula, penggabungan, jualan atau pengambilalihan (“Sekutu”);

(c) Maklumat yang diperoleh daripada analisa pembayaran anda dan/atau transaksi /perkhidmatan dalam kumpulan syarikat kami (kami dan Sekutu kami);

(d) Maklumat yang dikumpul oleh pekerja atau wakil diberikuasa kami atau melalui teknologi melalui Platform;
Misalnya:
  • Maklumat daripada anda sepertimana yang dibekalkan dalam Borang Permohonan atau melalui Talian Khidmat Pelanggan kami.
  • Maklumat daripada anda, termasuk jenis pelayar web anda, alamat Internet Protocol (IP) (satu nombor yang diberikan secara automatik kepada komputer anda apabila anda menggunakan Internet, yang mungkin berlainan dari sesi ke sesi), nama domain, profil pengguna, dan/atau setem tarikh/masa untuk lawatan anda, dan berkenaan dengan telefon mobil anda, pengenalpasti peranti unik.
  • Maklumat daripada penyedia perkhidmatan pihak ketiga, dengan persetujuan anda, yang mungkin termasuk kandungan profil anda atau jenis maklumat lain yang dapat mengenalpasti secara peribadi.
  • Cookies dan maklumat URL untuk mengumpul maklumat berkenaan dengan tarikh dan masa lawatan anda dan maklumat yang anda cari dan lihat. “Cookies” ialah maklumat kecil yang laman sesawang hantar kepada pemacu keras komputer anda apabila anda melihat laman sesawang. Kami mungkin menggunakan kedua-dua Cookies sesi (yang luput setelah anda menutup pelayar web) dan Cookies kekal (yang kekal dalam komputer anda sehingga anda memadamkannya) untuk memberi anda pengalaman yang lebih peribadi dan interaktif di Platform. Cookies kekal boleh dikeluarkan dengan mengikut arahan pelayar web.
  • Maklumat daripada teknologi bersepadanan yang digunakan berkaitan dengan telefon mobil, termasuk peranti pengenalpastian unik, untuk merekod tarikh, masa, carian dan melihat maklumat berkenaan dengan telefon mobil anda.
  • Maklumat mengenai bagaimana anda mengguna dan berinteraksi dengan Platform dan Perkhidmatan melalui perkhidmatan analisa pihak ketiga seperti  Google Analytics (https://www.google.com/analytics) atau Google AdSense (https://www.google.com/adsense). Perkhidmatan analisa pihak ketiga mungkin menggunakan Cookies untuk mengumpul maklumat seperti halaman yang anda lawat, alamat IP anda, setem tarikh/masa bagi lawatan anda dan Laman yang ubah hala anda ke Platform.
(e) Maklumat daripada pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada, majikan, pemegang bersama Akaun, wakil diberikuasa, persatuan berkenaan dengan industri/kewangan, agensi kerajaan, pihak berkuasa statutori, agensi penguatkuasaan undang-undang, peruncit, rangkaian sosial dan agensi pencegahan frod atau organisasi lain.  

(f) Maklumat daripada Agensi Pelaporan Kredit/Biro Kredit termasuk tetapi tidak terhad kepada, Central Credit Reference Maklumat System (“CCRIS”), CTOS Data System Sdn. Bhd. (“CTOS”), dan/atau RAM Credit Maklumat Sdn. Bhd. (“RAMCI”). Maklumat daripada sumber lain yang anda telah berikan kebenaran anda untuk menzahirkan maklumat berkenaan dengan anda dan/atau yang sebaliknya tidak disekat.

(g) Maklumat yang dikumpul daripada anda mengenai orang lain dalam situasi di mana anda membuat keputusan untuk mempelawa pihak ketiga untuk membuka Akaun. Kami akan mengumpul Maklumat Peribadi anda dan nama dan alamat e-mel pihak ketiga untuk menghantar e-mel dan menyusul dengan pihak ketiga. Sekiranya anda telah membekalkan Maklumat Peribadi berkenaan dengan inidividu lain (seperti keluarga dan tanggungan anda) kepada kami untuk tujuan  menggunakan Perkhidmatan, anda mewakil dan menjamin bahawa anda diberikuasa untuk memberi Maklumat Peribadi mereka kepada kami dan Maklumat Peribadi yang diberikan adalah benar. Anda juga mewakil dan menjamin bahawa anda telah memperoleh Maklumat Peribadi mereka untuk diproses dan digunakan dalam cara yang dinyatakan dalam Notis Keperibadian ini. Kami berhak menamatkan Perkhidmatan yang disediakan sekiranya kebenaran ditarik balik oleh mana-mana pihak ketiga.  
 
Bagaimana Kami Mengguna Maklumat Peribadi Anda
(a) Untuk penggunaan am atau dikumpul melalui Borang Permohonan atau Talian Khidmat Pelanggan kami atau melalui teknologi. Tambahan kepada tujuan yang dinyatakan di atas, kami berhak mengguna Maklumat Peribadi anda sama ada untuk membalas atau meminta anda membuat, atau membantu kami memberi khidmat kepada anda dengan lebih baik, sama ada melalui cara teknologi, bagi satu atau lebih daripada satu tujuan berikut:
  • untuk menilai permintaan anda dan menyediakan Perkhidmatan;
  • untuk mengesah kedudukan kewangan dan kepercayaan kredit anda melalui rujukan kredit atau semakan laporan;
  • untuk memudahkan pembukaan dan keselamatan Akaun anda dalam rangkaian kami;
  • untuk mengenalpasti anda sebagai pengguna dalam sistem kami;
  • untuk menyediakan pentadbiran Perkhidmatan kami yang ditambahbaik;
  • untuk memaklumkan pelawat mengenai kemaskini Perkhidmatan kami;
  • untuk mempromosi Perkhidmatan kami; atau produk, perkhidmatan dan tawaran khas pihak ketiga yang mana produk dan perkhidmatan kami percayai anda mungkin berminat;
  • untuk menambahbaik dan  menyesuai kualiti pengalaman apabila anda berinteraksi dengan Perkhidmatan kami;
  • untuk mengemaskini, menyatu dan menambahbaik ketepatan rekod kami;
  • untuk menghantar anda e-mel alu-aluan dan untuk mengesah pemilikan alamat e-mel yang diberikan apabila Akaun anda dibuka;
  • untuk menghantar notifikasi e-mel pentadbiran, seperti nasihat keselamatan atau sokongan dan penyenggaraan 
  • untuk membalas pertanyaan atau permintaan lain anda;
  • untuk menghantar tawaran dan bahan promosi berkenaan dengan Perkhidmatan kami dan untuk tujuan pemasaran lain;
  • untuk mengesan maklumat khusus pengguna berkenaan dengan apa halaman pengguna akses atau melawat;
  • untuk menambahbaik dan menyesuai kualiti pengalaman apabila anda berinteraksi dengan Platform, dan Perkhidmatan;
  • bagi operasi seharian kami dan tujuan pentadbiran termasuk pengurusan akaun, pembilan dan pemungutan, audit, laporan dan siasatan;
  • untuk tujuan menguatkuasa atau membela hak undang-undang kami dan/atau memperoleh nasihat undang-undang termasuk untuk memulih sebarang hutang yang kena dibayar kepada kami;
  • untuk membantu pencegahan, pengesanan atau penyiasatan jenayah atau aktiviti jenayah yang berkemungkinan atau untuk pentadbiran keadilan;
  • untuk apa-apa tujuan lain yang diperlukan atau dibenarkan dalam apa-apa undang-undang, peraturan, garis panduan dan/atau pihak berkuasa kawalselia yang relevan;
  • untuk tujuan keselamatan dan audit dalaman;
  • untuk tujuan lain sebagaimana yang mungkin diarah atau dipersetujui oleh anda; dan  
  • untuk semua tujuan lain yang berhubung dengan dan bersampingan dengan yang atas.
 
(b) Pembentukan Maklumat Awanama. Kami mungkin menjadikan Maklumat Peribadi anda tidak diketahui atau diagregat dengan mengecualikan maklumat (seperti nama anda) yang membolehkan data dapat dikenalpasti secara peribadi kepada anda. Maklumat Awanama mungkin digunakan untuk menyesuaikan Perkhidmatan, termasuk menujukan sesetengah iklan untuk menjadikannya lebih relevan kepada anda atau menganalisa corak permintaan dan penggunaan agar kami dapat menambahbaik kandungan Perkhidmatan dan mempertingkatkan navigasi Platform atau bagi apa-apa tujuan penyelidikan pasaran yang berkenaan, sama ada secara dalaman atau melalui pihak ketiga. 
 
Penzahiran Maklumat Peribadi Anda
Tertakluk kepada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan, garis panduan dan/atau obligasi) yang terpakai pada kami atau Sekutu kami (sama ada dalam atau di luar Malaysia) dengannya memilih Perkhidmatan, anda bersetuju kepada penzahiran Maklumat Peribadi anda sebagaimana diperihal di bawah dan mana-mana selainnya dalam Notis Keperibadian ini:
 
(a) Rakan Kongsi Perniagaan dan Penyedia Perkhidmatan Pihak Ketiga. Kami mungkin berkongsi Maklumat Peribadi anda dengan rakan kongsi perniagaan kami dan penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang mungkin berada di dalam atau di luar Malaysia (i) untuk menyedia Perkhidmatan kepada anda; (ii) untuk menjalankan ujian jaminan kualiti; (iii) untuk memudahkan pembukaan Akaun; (iv) untuk menyedia sokongan teknikal; dan/atau (v) untuk menyedia perkhidmatan lain. Rakan kongsi perniagaan kami dan penyedia perkhidmatan pihak ketiga ini mungkin tidak perlu menggunakan Maklumat Peribadi anda selain daripada untuk menyediakan Perkhidmatan.
 
(b) Sekutu. Kami mungkin berkongsi sesetengah atau semua Maklumat Peribadi anda dengan Sekutu kami, dan dalam kes tersebut, kami akan mengehendaki Sekutu kami mematuhi Notis Keperibadian ini.
 
(c) Kami Tidak Berkongsi Maklumat Peribadi dengan Pengiklan, namun kami membenarkan pengiklan meminta agar iklan mereka ditujukan kepada sesetengah pengguna (misalnya pengguna dalam sesetengah lokasi geografi, atau umur, jantina dan/atau dengan sesetengah minat). Sekiranya anda berkomunikasi dengan iklan tertentu, pengiklan (atau syarikat yang mana pengiklan itu bekerja, misalnya agensi pengiklanan atau rangkaian pengiklanannya) mungkin menentukan ciri-ciri tertentu mengenai anda.
 
(d) Pihak Ketiga yang diarah atau dipersetujui oleh anda. Kami mungkin berkongsi Maklumat Peribadi anda dengan sesiapa yang diarahkan atau dipersetujui oleh anda.
 
(e) Penasihat Pakar. Kami mungkin berkongsi Maklumat Peribadi anda dengan penasihat pakar kami termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat undang-undang, penasihat cukai, penasihat kewangan, juruaudit, broker insurans dsb.
 
(f) Pemungut Hutang/Agensi Pemungut Hutang, Agensi Kawalselia, atau Perunding. Kami mungkin mengguna atau menzahirkan Maklumat Peribadi anda kepada apa-apa pemungut hutang/agensi pemungut hutang, agensi kawalselia, atau perunding GHL, sebagaimana GHL dalam budi bicara mutlaknya anggap perlu bagi apa-apa tindakan yang diambil untuk tujuan penguatkuasaan apa-apa hak GHL di bawah terma dan syarat produk dan/atau perkhidmatan relevan.
 
(g) Agensi Pelaporan Kredit /Biro Kredit, Bank dan/atau Institusi Kewangan. Kami mungkin menzahirkan Maklumat Peribadi anda kepada mana-mana Agensi Pelaporan kredit /biro kredit (termasuk tetapi tidak terhad kepada CTOS dan RAMCI), bank dan/atau institusi kewangan.
 
(h) Agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun, agensi penguatkuasaan undang-undang di bawah undang-undang. Kami mungkin menzahirkan Maklumat Peribadi anda kepada mana-mana agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun dan/atau agensi penguatkuasaan undang-undang termasuk tetapi tidak terhad kepada Bank Negara Malaysia.
 
(i) Biro/Agensi yang ditubuhkan di bawah Bank Negara Malaysia. Kami mungkin menzahirkan Maklumat Peribadi anda kepada mana-mana biro atau agensi yang ditubuhkan atau oleh Bank Negara Malaysia termasuk tetapi tidak terhad kepada CCRIS.
 
(j) Penzahiran lain. Tanpa mengira apa-apa pilihan yang anda buat mengenai Maklumat Peribadi anda, kami mungkin menzahirkan Maklumat Peribadi sekiranya kami percayai dalam niat baik bahawa penzahiran sedemikian adalah diperlukan (a) berkenaan dengan apa-apa siasatan undang-undang; (b) untuk mematuhi undang-undang relevan atau untuk membalas sepina atau waran yang disampaikan ke atas kami; (c) untuk melindungi atau membela hak atau harta kami dan pengguna Perkhidmatan; dan/atau (d) untuk menyiasat atau membantu kami mencegah apa-apa pelanggaran atau pelanggaran undang-undang yang berkemungkinan, Notis Keperibadian ini, atau terma dan syarat produk dan/atau perkhidmatan relevan. Kami juga mungkin dikehendaki memindah data peribadi ke luar Malaysia bagi tujuan dan kepada pihak ketiga sebagaimana dinyatakan dalam Notis Keperibadian ini. 
 
Laman Sesawang Pihak Ketiga 
Apabila anda klik satu pautan, atau dalam kes telefon pintar dan peranti mobil, melakukan tindakan lain sebagaimana yang diminta untuk sambung ke apa-apa laman sesawang atau lokasi lain, anda akan meninggalkan Perkhidmatan dan diubah hala ke laman lain dan entiti lain mungkin mengumpul Maklumat Peribadi atau Maklumat Awanama daripada anda. Kami tidak mempunyai kawalan terhadap, tidak menyemak dan tidak boleh dijadikan bertanggungan untuk, laman sesawangan luar ini atau kandungan mereka. Notis Keperibadian ini tidak terpakai pada laman sesawangan luar ini atau kandungan mereka, atau kepada sebarang pengumpulan data setelah anda klik pautan atau melakukan tindakan lain untuk sambung ke laman sesawang luar ini.
 
Penyimpanan dan Keselamatan Maklumat Peribadi Anda
Kami memberi keutamaan dalam memastikan keselamatan Maklumat Peribadi anda dan hendaklah berusaha secara kerap untuk menyemak dan mengimplementasi langkah sekuriti teknikal dan organisasi terkini bagi menjaga kerahsiaan dan keselamatan semua Maklumat Peribadi anda. Ini termasuk perjanjian kontraktual dengan pihak ketiga relevan, di mana kami hendaklah berusaha untuk mengakibatkan mereka menerap piawaian kami sebagai minima. Maklumat Peribadi anda juga akan disimpan dalam pematuhan Notis Keperibadian ini dan/atau terma dan syarat perjanjian anda bagi tempoh masa hubungan anda dengan kami, untuk tempoh yang mungkin diperlukan untuk melindungi kepentingan kami yang mungkin dianggap diperlukan, yang sebaliknya dikehendaki oleh undang-undang atau peraturan relevan. Kami mungkin mengehendaki anda memasukkan kata laluan untuk mengakses maklumat Akaun anda, dan anda tidak patut menzahirkannya kepada mana-mana orang.  
 
Penafian: Tiada cara penghantaran melalui Internet, atau cara penyimpanan elektronik adalah 100% selamat. Justeru itu, sementara kami mengguna usaha munasabah untuk melindungi Maklumat Peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan mutlak.
 
Hak Anda untuk Mengakses dan Membetulkan Maklumat Peribadi Anda
(a) Pilihan. Kami memberi anda pilihan berkenaan dengan pengumpulan, penggunaan dan perkongsian Maklumat Peribadi anda. Namun, sekiranya anda tidak bersetuju memberi apa-apa Maklumat Peribadi anda yang mustahak untuk kami memproses permohonan/permintaan anda (misalnya untuk pendaftaran), kami mungkin tidak dapat memproses permohonan/permintaan anda atau menyedia Perkhidmatan ini kepada anda.  
  • GHL dan Sekutu akan secara berkala menghantar e-mel atau mesej yang mempromosi penggunaan Perkhidmatan atau tawaran yang kami percayai mungkin penting dan bermanfaat kepada anda. Apabila anda menerima komunikasi promosi daripada kami melalui pelbagai saluran, termasuk telefon, e-mel, mesej elektronik/mobil, faksimili atau pos, anda boleh menyatakan  keutamaan anda untuk berhenti menerima komunikasi selanjutnya daripada kami dan anda akan berpeluang “opt-out” dengan mengikut arahan “unsubscribe” yang disediakan dalam e-mel yang anda terima, dengan menamatkan Akaun anda atau penggunaan Perkhidmatan dengan menghantar kami satu imej permintaan anda secara bertulis yang ditandatangani yang jelas dan mudah dibaca, bersama dengan nama dan nombor Akaun anda kepada hdesk@ghl.com dengan perkara e-mel “Do not wish to receive marketing material”.
  • Biarpun keutamaan e-mel yang anda nyatakan, anda mungkin tidak dapat memilih keluar daripada komunikasi berkenaan dengan terma dan syarat Perkhidmatan, termasuk sebarang kemaskini terma dan syarat kami atau Notis Keperibadian melainkan anda menyahaktif penggunaan Perkhidmatan.
(b) Perubahan kepada Maklumat Peribadi. Anda boleh memngubah Maklumat Peribadi anda yang dalam milikan atau kawalan kami melalui profil anda dalam Akaun anda untuk memastikan Maklumat Peribadi yang dipegang oleh kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan ataupun terkini. Untuk berbuat sedemikian, sila hantar kepada kami satu imej permintaan bertulis anda yang ditandatangani yang jelas dan mudah dibaca bersama dengan nama dan nombor Akaun anda ke hdesk@ghl.com dengan perkara e-mel “Update Private Data”. Kami merizab hak untuk menolak permintaan yang membahayakan keselamatan dan keperibadian maklumat peribadi orang lain serta permintaan yang tidak praktikal atau bukannya dibuat dalam niat baik. Tambahan pula, ia adalah mustahak untuk mengambil perhatian bahawa Maklumat Peribadi yang direkod oleh sistem tidak boleh diedit. Apabila kami memadam apa-apa maklumat, ia akan dipadamkan daripada pangkalan data aktif namun mungkin kekal dalam arkib kami. Setakat yang dibenarkan oleh undang-undang, kami juga mungkin menyimpan maklumat untuk pencegahan frod atau tujuan serupa yang dikehendaki oleh undang-undang.
 
Bagaimanakah Sekiranya Maklumat Peribadi yang Diberikan oleh Anda Tidak Lengkap? 
Di mana yang dinyatakan (misalnya, semasa log masuk pertama untuk Akaun dan memohon Perkhidmatan kami), ia adalah wajib untuk memberi Maklumat Peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk satu Akaun, atau untuk kami menyediakan Perkhidmatan kami kepada anda. Sekiranya anda tidak bersetuju memberi Maklumat Peribadi sedemikian yang diwajibkan, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda dan/atau menyedia Perkhidmatan kami kepada anda.
 
Penafian: Ketepatan dan kelengkapan data peribadi anda bergantung pada maklumat yang diberikan oleh anda. Kami andaikan maklumat yang diberikan oleh anda adalah tepat, terkini dan lengkap melainkan anda memaklumkan kami sebaliknya.


Pindaan kepada Notis Keperibadian
Kami mungkin menyemak dan mengemaskini Notis Keperibadian ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan perubahan undang-undang, dalam amalan perniagaan,  prosedur dan struktur kami dan perubahan jangkaan keperibadian komuniti. Versi terkini Notis Keperibadian akan tersedia di Platform.
 
Sekiranya kami anggap, pada budi bicara tunggal kami, bahawa pindaan yang dibuat kepada Notis Keperibadian adalah substantif, notis pindaan sedemikian akan diberikan di Platform atau melalui cara komunikasi lain yang kami anggap bersesuaian, misalnya, dengan menghantar e-mel kepada anda di alamat e-mel terakhir yang anda diberikan kepada kami. Sila ambil perhatian bahawa anda bertanggungjawab pada semua masa untuk mengemaskini Maklumat Peribadi anda dan untuk memberi alamat e-mel terkini anda kepada kami. Sekiranya alamat e-mel terakhir yang diberikan kepada kami adalah tidak sah, atau atas apa-apa sebab notis yang diperihalkan di atas tidak dapat dihantar kepada anda, penghantaran e-mel yang mengandungi notis sedemikian tetap merupakan notis berkesan bagi perubahan yang diperihalkan dalam notis itu.  
 
Jika anda tidak bersetuju dengan perubahan dalam penggunaan Maklumat Peribadi anda oleh kami, anda mesti memaklumkan kami dengan serta merta dan menyahaktif Akaun anda atau menamatkan Perkhidmatan dengan kami. Penggunaan berterusan Perkhidmatan kami, setelah notis mengenai perubahan sedemikian hendaklah menandakan pengakuan anda terhadap perubahan itu dan persetujuan anda untuk terikat pada terma dan syarat perubahan tersebut.  
 
Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan dengan Notis Keperibadian ini atau bagaimana kami mengendali data peribadi anda, anda boleh menghantar pertanyaan anda secara bertulis kepada:
 
E-mel   : hdesk@ghl.com
Telefon: 603-6286 5222
 
 
-tamat-
 
 
Versi 2.0.0. 20191218
Tarikh Versi: 18 Disember 2019